poniedziałek, 22 lutego 2016

Zdrowotne trio - synergiczne działanie witamin D3, K2 oraz soli magnezowej - część 3


Sól magnezowa - nie tylko na nerwy

Magnez należy do najcenniejszych biopierwiastków, uznawany jest za cudowny minerał, a prof. Julian Aleksandrowicz nazwał go nawet "królem życia", ponieważ pełni rolę regulatora czynności komórek. Działa on stabilizująco na układ nerwowy. Uspokaja i odpręża zwiększając jednocześnie kondycję i wydajność mózgu. Wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć. Bierze udział w budowie błon komórkowych i decyduje o wydolności m.in.: układu kostnego, nerwowego, krążenia i trawiennego. Magnez zwalcza miażdżycę, wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza podatność na nowotwory, wzmacnia kości, zęby i paznokcie. Uelastycznia i zwiększa jędrność naszych tkanek miękkich. Spowalnia procesy starzenia się. Pierwiastek ten działa rozkurczowo, obniża ciśnienie, jest pomocny przy arytmii serca, przeciwdziała nadkrzepliwości krwi, tworzeniu kamieni nerkowych, złogów wapiennych i zmianom zwyrodnieniowym kręgosłupa.


Przyswajanie magnezu

Jak pokazują wyniki badań, organizm najlepiej przyswaja magnez w formie chlorku magnezu, czyli soli magnezowej. W takiej postaci uczestniczy on w ważnych reakcjach enzymatycznych i jest aktywatorem nawet 320 enzymów w organizmie człowieka.




Działanie chlorku magnezu
Badania wykazały, że chlorek magnezowy jest nie tylko doskonałym źródłem magnezu, ale posiada szerokie spektrum w leczeniu wielu schorzeń. Chlorek magnezowy przynosi bardo dobre efekty w leczeniu chorób zakaźnych, stymulując białe ciałka, a tym samym cały system immunologiczny. Prof. Pierre Delbet prowadzący liczne i długotrwałe badania na temat wpływu i działania chlorku magnezu, zauważył efekty poprawy ogólnego stanu zdrowia pacjentów, jak: wzrost energii, ustępowanie ogólnego osłabienia, a także poprawę stanów emocjonalnych i psychicznej równowagi. Efekty działania chlorku magnezowego zmotywowały prof. Delbeta do dalszych wnikliwych badań nad chlorkiem magnezu w leczeniu schorzeń: gastrologicznych, zapaleniu jelita grubego, choroby woreczka żółciowego, chorób skórnych (trądzik, egzema, wysypki), hemoroidy, leczenie impotencji, przerostu gruczołu krokowego i profilaktyce nowotworowej.

Więcej magnezu - mniej raka

Prof. Delbet stwierdził jednoznacznie, że coraz mniejsza zawartość magnezu w naszym pożywieniu jest powodem wzrostu zapadalności na choroby nowotworowe. Delbet wykazał zatem, że jest możliwe zmniejszenie częstotliwości występowania guzów poprzez regularne zażywanie chlorku magnezu. Naukowiec utrzymywał, że sól ta mogła być pomocna także i z terapeutycznego punktu widzenia, ponieważ okazało się, że jest ona w stanie spowalniać rozwój guzów u zwierząt laboratoryjnych. W zmniejszeniu zawartości magnezu w żywności Delbet widział główną przyczynę zwiększenia się przypadków raka i twierdził, że powód tego niedostatku tkwi w naszej zbyt obfitującej w mąkę diecie oraz w zaprzestaniu stosowania gruboziarnistej soli morskiej, a przede wszystkim w błędach popełnionych w rolnictwie, w szczególności poprzez stosowanie nawozów, które zasadniczo i niebezpiecznie zmieniają równowagę mineralną gleby (a zatem także i uprawianych na niej roślin).

NOWOŚĆ


Magnez a inne schorzenia

Prof. Delbet wykazał, że chlorek magnezu poprawia stan paznokci i włosów, zwiększa odporność na toksyczne działania środków znieczulających i może poprawić stan pacjentów cierpiących na różne schorzenia wywołane alergiami, takimi jak katar sienny, pokrzywka, różnego rodzaju świądy (także i hemoroidy), a nawet na opuchliznę Quincke'a. Chlorek magnezu wydawał się także wywoływać dobry efekt "przeciwko starzeniu" ponieważ wykazano, że jest w stanie prowadzić do polepszenia (czy wręcz zapobiegać) w różnego rodzaju zaburzeniach typowych dla wieku starszego (przy przeroście prostaty, impotencji, zaburzeniach mózgowych i krążeniowych). Ponadto, stosując go miejscowo w postaci kremu udało się uzyskać pociemnienie (chociaż niezupełne) włosów i zarostu, które latami posiwiały, tak jak i też udało się odbarwić brązowe plamy na skórze, które często występują u osób starszych. Badania prof. Delbeta kontynuował doktor Neveu, który z czasem rozszerzył zakres stosowania chlorku magnezu. Zwiększał on podawanie dawki w ramach eksperymentalnego leczenia dwóch straszliwych w owych latach chorobach zakaźnych: w kokluszu i w polio, uzyskując w tym nadzwyczajne wyniki: praktycznie 100% wyleczeń (jeżeli leczenie podejmowano bardzo wcześnie) oraz bardzo krótki czas wyleczenia (w zaledwie 2-3 dni) które, co także ważne, nie pozostawiały trwałych śladów.



Połączona moc magnezu i witamin
Stosowanie suplementów diety zawierających chlorek magnezu, witaminę D i K2, sprzyja uzyskaniu optymalnego działania, niezbędnego dla utrzymania zdrowych kości i stawów. Przy obecności witaminy D3 magnez łatwiej wchłania się w organizmie, a D3 i K2 to nierozerwalny duet. Razem więc tworzą zgrane trio.


Źródło: Barbara Fołda "Harmonia", lipiec-sierpień 2015, str. 26-27.

Źródło: Barbara Bourke, Walter Last "Zdrowotne właściwości chlorku magnezu" Nexus nr 63 (1/2009). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz