W swoim składzie zawiera:
magnez
żelazo
potas
fosfor
fosfor
wapń
betakaroten
witaminę C
witaminę C
witaminę E
witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B7
kwas foliowy
cholinę (B4)
jod
jod
Pędy jęczmienia mają trzy kluczowe właściwości:
- Obecność antyoksydantu 2''-O- GIV, który dysponuje o wiele silniejszą aktywnością niż alfa tokoferol (witamina E). Skuteczny przeciwutleniacz.
- Tłumi zlepianie się płytek krwi, co jest pomocne przy arterosklerozie, chorobach serca i atakach serca. Udowodnione są jego przeciwzakrzepowe właściwości oraz działanie wspomagające naczynia krwionośne.
- Obecność substancji podtrzymujących uwalnianie hormonu prolaktyny (odgrywa ważną rolę w podtrzymywaniu odporności i równowagi organizmu).
Sok z młodego jęczmienia ma zasadowy charakter, pomaga przy przekwaszeniu organizmu przez stres i niewłaściwe odżywianie. W USA został uznany za właściwy dla diabetyków - usprawnia transport cukrów do ścian jelitowych, co stopniowo normalizuje poziom cukru we krwi. Wspomaga odchudzanie.
Sok z młodego jęczmienia nie jest lekarstwem, jednak optymalnie wspomaga funkcjonowanie naszego organizmu, przez co pomaga, by leczył się sam.
Z jednej płaskiej łyżeczki sproszkowanego soku (trzeba pamiętać by nie używać metalu!) i szklanki wody (letniej, nie wolno gorącej) otrzymujemy szklankę soku, którego zawartość składników mineralnych i substancji odżywczych odpowiada składem 2kg ekologicznie uprawianych warzyw i owoców.
Wydajność przy spożywaniu 2 szklanek soku dziennie:
Opakowanie 30g - ok. 30 szkl. - ok. 14dni
opakowanie 135g - ok.125 szkl. - ponad 1,5 miesiąca
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz