Poznaj
7
zalet kapsaicyny
Rozgryzasz
paprykę chili lub habanero i czujesz piekący żar na języku to
właśnie moment, w którym uwalnia się kapsaicyna.
Substancja,
która oddziałuje bezpośrednio na receptory bólu. One przekazują
do mózgu sygnały, odbierane jako wrażenie gorąca i ból. A jednak
ostry smak ukrywa dobroczynne właściwości.
1.Odchudza
W
1846
r.
kapsaicynę wyodrębnił i zbadał amerykański chemik L. T. Thresh.
Tak
rozpoczęła się jej kariera. Początkowo stosowano ją w Ameryce w
kuracjach odchudzających. Kapsaicyna stymuluje metabolizm organizmu,
przyśpieszając spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto, jak później
udowodniono, kapsaicyna
zwiększa wytwarzanie ciepła przez stymulowanie produkcji adrenaliny
i dopaminy. Pobudza przez to metabolizm tłuszczów i zapobiega
odkładaniu tkanek tłuszczowych – potwierdzają to francuskie
badania. Ich wyniki pokrywają się z danymi uzyskanymi na
Uniwersytecie Medycznym Maryland. Okazało się, że mężczyźni i
kobiety stosujący suplementy diety zawierające związki kapsaicyny
tracą więcej tkanki tłuszczowej niż ludzie stosujący inne środki
wspomagające odchudzanie. Habro-lin – preparat zawierający
kapsaicynę pomaga zmniejszyć tkankę tłuszczową.
2.
Łagodzi ból
Kapsaicyna
oddziałuje na receptory bólowe, które występują w dużych
ilościach w błonach komórek nerwowych obwodowego układu
nerwowego. Tą właściwość wykorzystano przy tworzeniu plastrów i
maści, których zadaniem jest łagodzenie przewlekłych bólów
mięśniowych i reumatoidalnych.
3.
Działa przeciwbakteryjnie
Mieszkańcy
Ameryki Środkowej używają ekstraktu z papryczki do dezynfekcji ran
po ukąszeniach, ugryzieniach i oparzeniach. Może być to słuszne
podejście, ponieważ badania jednoznacznie wskazują, że kapsaicyna
hamuje rozwój różnych gatunków bakterii, jak np. Salmonella
typhimurium czy Pseudomonas aeruginosa oraz innych drobnoustrojów
jak grzyb Saccharomyces cerevisiae.
4.
Chroni żołądek
Cierpiący
na zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego mieszkańcy
półocno-wschodnich Indii regularnie jedzą niewielkie ilości
papryki chile. Badania naukowe wykazały, że regularne stosowanie
małych dawek kapsaicyny w grupie zdrowych ludzi zmniejszyło ryzyko
wystąpienia wrzodów żołądka. Nie wolno jednak przesadzić,
bowiem istnieją dowody na to, że w dużych stężeniach kapsaicyna
może żołądkowi zaszkodzić.
5.
Walczy z nadciśnieniem
Naukowcy
są zdania, że mechanizm, w jaki kapsaicyna obniża ciśnienie
tętnicze
krwi,
przemawia za tym, by wprowadzić ją do składu leków stosowanych w
leczeniu nadciśnienia. Alkaloid ten powoduje poszerzenie światła
naczyń krwionośnych. W rezultacie spada opór obwodowy, a co za tym
idzie również ciśnienie krwi.
6.
Naturalny antyoksydant
Papryka
habanero dzięki kapsaicynie ma zdolności redukowania
stresu oksydacyjnego. To właśnie stawia ją w elitarnym gronie
naturalnych przeciwutleniaczy. Regularne przyjmowanie kapsaicyny może
opóźnić rozwój arteriosklerozy, czyli miażdżycy. Dzięki temu
zmniejsza również ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca oraz
zawału mięśnia sercowego.
7.
Walczy z nowotworami
Naukowcy
potwierdzili też, że kapsaicyna hamuje rozwój nowotworów: płuc,
okrężnicy, prostaty, glejaka oraz czerniaka. Alkaloid wywołuje
proces apoptozy (czyli śmierci) komórek nowotworowych, a także
niszczy ich centra energetyczne – mitochondria.
Ten
suplement diety powstał jako odpowiedź na potrzeby ludzi. Wiele
osób poszukiwało
w internecie papryki habanero, by samemu przygotować sobie kapsaicynę.
Nasza firma sprowadza tę paprykę do kraju od 9 lat. Zaczęliśmy współpracować z lekarzami,
ludźmi przygotowującymi własne ekstrakty z papryki habanero. Z
tych rozmów narodził
się w 2012 roku suplement diety Habro-lin składający się z kapsaicyny pochodzącej z wyciągu z papryki habanero, najostrzejszej
papryki skali Scoville'a(16 mln SHU) i oleju lnianego nie
rafinowanego, tłoczonego na zimno.
To
wybór nie przypadkowy. Po pierwsze, kapsaicyna rozpuszcza się w
tłuszczach. Po drugie, olej lniany ma dobroczynne działanie dla
naszego organizmu. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych
omega-3, które mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania
organizmu. Stanowią między innymi budulec dla tkanki mózgowej i
syntezy hormonów. Olej lniany jest potrzebny do oczyszczania
organizmu z toksyn, ma pożądane działanie w chorobach żołądkowych,
jelitowych i wrzodowych a zawarte w nim kwasy omega-3 przekształcają
składniki pokarmowe w energię, biorą udział w transporcie tlenu i
produkcji hemoglobiny, co zwiększa wytrzymałość i wydolność
organizmu, a także wspomaga proces trawienia.
Taki
dobór składników w Habro-lin powoduje, że wspierają się
wzajemnie i wzmacniają swoje działanie.
Źródło:
„O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą” / Wrzesień-Październik 2014
Sehr interessant.
OdpowiedzUsuń